Разликата между HTTP и HTTPS

http  /  https
Разликата между HTTP и HTTPS !
Https Text Transfer Protocol е защитена версия на традиционният HTTP протокол. Сред най-популярните браузъри в България са Хром, Мозила, Интернет Експлорер. Новите версии браузъри въведоха допълнение, който показва, че ако не ползвате https протокол, то сайтът Ви не е защитен. Сигурно вече сте го срещали. Това води до отлив на посетители, като държим да подчертаем, че този процент не е голям, но все пак е факт. А всички знаем, какви усилия се изискват за да се привлече посетител, при това такъв, който да се върне отново и отново в нашият сайт.

Защо ни е необходим протоколът HTTPS?
Сигурността в глобалната мрежа Интернет е много важно нещо. Повечето сайтове все още работят на HTTP протокола, което значи, че комуникацията се осъществява в незащитена форма. За да се реши тази ситуация, бе разработен протокол HTTPS.
За тези, които не знаят какво е HTTPS, това е протокол за прехвърляне на данни, който осигурява сигурен и поверителен обмен на информация между уебсайт и устройство, което потребителят използва за достъп до мрежата, до даден сайт.

Характеристики на използването на HTTPS протокол.
Ако все още не разбирате защо е необходим HTTPS, вижте следния списък:
Цялата предадена информация е криптирана, което изключва възможността за достъп до нея от неоторизирани лица. Всички промени на предадените данни се записват, независимо дали са извършени умишлено или случайно. Защитата от атаки с подслушване гарантира сигурно удостоверяване на потребителя на сайта. Ако уебсайтът Ви работи чрез протокола HTTPS и това се вижда адресната лента на браузъра, има значително увеличение на доверието на потребителите, т.е. отливът би бил преодолян. Влиянието на HTTPS върху позиционирането на уебсайтове официално се потвърждава от Google.
По същия начин, както преди години от компанията лидер при търсещите машини бяха обявили всички сайтове да се снабдят с мобилна версия, тъй като броят на мобилните устройства бележи огромен ръст, то по подобен начин и сега, сигналите са да се мигрира към HTTPS.

Как работи HTTPS?
Сигурността на информацията се постига чрез използването на SSL / TLS, стандартен протокол, който осигурява сигурна връзка при достъп до уеб ресурси и невъзможност за преглеждане на предадените данни от външни лица.
При интегрирането на HTTPS се създава случаен таен ключ, който ще е известен само на сървъра и компютъра Ви.
След това, когато използвате този ключ (който, между другото, се генерира отново на всяка нова сесия за комуникация) цялата предадена информация е криптирана.
Друг допълнителен елемент за повишаване на сигурността на връзката въз основа на протокола HTTPS е цифровият сертификат, използван за идентифициране на уеб сървъра. Той потвърждава факта, че сървърът е управляван от лицето, на което е издаден. В него се съдържа цялата необходима информация за неговия собственик и има цифров подпис, който се използва за удостоверяване. Както сами можете да се уверите, HTTPS защитава информацията, предотвратява злоупотреби и злонамерени действия и има само позитиви.